neděle 4. listopadu 2012

Čokoládové muffiny (s jablky)

Abych dostála svému jménu, musím sem samozřejmě dát i svůj oblíbený recept na čokoládové muffiny. Spousta lidí se mě na něj ptá a myslí si, že upéct dobré muffiny je věda. Není. Je to naprosto jednoduché, rychlé a výborné. Nejpracnější na tom všem je asi nakrájet čokoládu ;-)

Muffiny lze upéct samostatně jen jako čokoládové, ale já do nich ráda přidávám i nějaké "mokré" ovoce - to aby nebyly vláčnější a nebyly úplně suché (ale i bez ovoce jsou výborné). Tentokrát jsem měla jablka, a tak jsem přidala je. Pekla jsem je například i s hruškami a musím říct, že neměly chybu.




Existuje spousta různých alternativ a obměn, možná i lepších, ale tento konkrétní recept mám vyzkoušený a mě i mému okolí chutná. Proto doufám, že zachutná i vám...


Co budete potřebovat:

  • 100 g cukru krupice
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (PRDOPEČ)
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 g másla (nebo Hery)
  • 170 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • (jablka nebo jiné ovoce - není nutné, množství podle chuti - já dala 2 kusy)

Postup:

1. Všechny ingredience kromě čokolády, másla a ovoce dáme do velké mísy.
2.  Máslo si rozehřejeme v mikrovlnce a i to přidáme do mísy.
3. Nejdříve vše promícháme lžící nebo vařečkou, aby se při použití stroje neprášilo, a pak klidně můžeme na smíchání použít ruční šlehač.



4. Čokoládu si nožem nakrájíme na menší kousky. Nestrouhat! Jednak je to všude, jednak se udělají jen hobliny a ne pořádné kusy.



5. Zvolené ovoce na jemno nastrouháme a i s čokoládou přidáme do mísy.



6. Vše důkladně promícháme lžící - už nepoužíváme šlehač.
7. Připravíme si košíčky - buď použijeme jen silikonové, nebo si do nich dáme ještě papírové. Já většinou používám i papírové, protože to vypadá lépe, ale protože jsem tentokrát pekla u našich, musela jsem si vystačit bez papírových košíčků.



8. Mě vždycky těsto vyjde na víc než jen 12 košíčků, proto peču na víckrát. Na poprvé jsem si formičky vymazala zbytkem másla na obale, pak už jsem je plnila bez vymazání a vždy šly dobře vyndat.
9. Plníme zhruba do dvou vřetin.
10. Pečeme přibližně 20 minut při 220°C - zda jsou hotové vyzkoušíme špejlí.

TIP: Aby muffiny hezky vyběhly a udělaly kulaté "čepičky", prvních 10 minut troubu neotvírejte. Nevím, proč to tak je, ale funguje to :-)

A výsledek může vypadat například takto:



Před vložením do trouby můžete muffiny posypat zdobením - "myšími bobky" a podobně. Nebo je pak můžete zalít nějakou polevou. Bude to už spíš jen na okrasu, chuťově jsou výrazné a dobré samy o sobě.

Jaké jsou vaše oblíbené muffiny? Znáte pojem "myší bobky"?

Dobrou chuť!

Lucie

3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Díky. Je to taková vděčná "buchta". Chutná dobře, není pracná a všichni ji vždy ocení :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat